Máte rádi klíčky, které jsou bohatým zdrojem výživy? Velmi se těším, že už jde jaro, jsem totiž teplomil a kromě toho ráda trávím čas iv zahradě. Neumím se dočkat, kdy zasadím první semínka a budu se těšit ze špenátu, z něhož si vyrábíme celé jaro a léto skvělé smoothie. Pokud nám však vyroste, snažím se trošku obohacovat jídelníček něčím zeleným, zdravým a chutným.
Mám svou oblíbenou věc a tou jsou klíčky. Nejraději je vyrábím z mungo fazolek. Chutná i dětem, asi i proto, že jim připomínají mladý hrášek. Mimochodem ten vyjídají rovnou na záhoně a není šance, aby se dostal do polévky, natož do mrazáku. Mungo klíčky mají vysoký podíl vitamínů a proteinů. Jsou skvělým zdrojem vápníku, hořčíku, kyseliny listové, bílkovin, draslíku a vlákniny.
Nakličovat můžeme samozřejmě i jiná semínka, například čočku, cizrnu, brokolici, či sóju. Naklíčená semínka jsou totiž skvělým zdrojem enzymů, vitamínů, minerálních látek a rostlinných bílkovin. V semínku je obrovská energie, věděli jste, že obsah vitamínů se již po pár hodinách klíčení zvyšuje o více než 50% ? To je úžasné! Pokud máte rádi klíčky jen konzumujte, hodně získáte hlavně na zdraví.
Je proto vhodné takové naklíčené semínka konzumovat pravidelně, napomáhají trávení, imunitě, jsou skvělé jako prevence proti různým onemocněním.
U nás doma se po nich vždy „zapráší“. Děti si je dají do misky a vyjídají jako sušenky. Také jsou skvělé jako zelený doplněk čerstvého kváskového chleba s máslem nebo pomazánkou. Občas je dám i na závěr do polévky spolu s petrželkou.
Pokud jste to ještě nezkusili, tak se do toho určitě pusťte, nakličování je velmi jednoduché a zejména superzdravé!
Dobrou chuť
Zuzana Ondrisová
lektorka a školitelka obličejové jógy
zakladatelka FACE YOGA Institute